Stress

Stress is een vorm van spanning of druk. Om goed te kunnen functioneren, heb je een bepaalde mate van stress nodig. Je stresshormonen zorgen ervoor dat je ’s morgens op kunt staan, kunt werken of kunt sporten.
Van groot belang voor persoonlijk evenwicht is dat je daar rust en ontspanning tegenover zet. Goed slapen, voldoende relaxen en soms even helemaal niets hoeven, geeft je lichaam en geest de kans om te herstellen. Zo zorg je voor een evenwicht tussen wat je aankunt en de uitdagingen die het leven met zich meebrengt.

Stress zorgt er verder voor dat je alert kunt reageren als iets spannends of onverwachts gebeurt en dat je geconcentreerd kunt werken aan een lastige klus. Ook is stress de spanning die je voelt voor een optreden, een sollicitatiegesprek of een examen. Na de gebeurtenis verdwijnt de spanning vanzelf. Deze spanning hoort bij het leven en is gezond.

Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd wilt of kunt nemen voor ontspanning. Wanneer een stressvolle situatie te lang duurt of meerdere stressvolle situaties elkaar te snel opvolgen, heeft je lichaam geen tijd om te herstellen. Het blijft in een permanente staat van paraatheid en je ervaart geen rust meer. Je hebt het gevoel dat je altijd ‘aan’ staat en de balans tussen je draagkracht en draaglast raakt verstoord. Als deze situatie te lang duurt, kunnen geestelijke en lichamelijke klachten ontstaan en kan het uitmonden in uitputting of een burn-out.

Soms weet je misschien wel waar voor jou de trigger voor de stress ligt, maar kun je toch niet plaatsen waarom je zo heftig reageert en vooral waarom het je niet lukt om er vanaf te komen. Hypnotherapie helpt je de stresshormonen te verlagen door de diepe ontspanning die je kunt bereiken. Het maakt het mogelijk op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak van je stress en welke onderbewuste overtuigingen daar aan ten grondslag liggen. Het geeft je inzicht in hoe die patronen zijn ontstaan en helpt je deze te doorbreken.

Stress

{acpt_attachment_hoofdtekst-en-foto_inleiding}

{acpt_page_hoofdtekst-en-foto_hoofdtekst}