Hypnotherapie

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een kortdurende therapievorm waarbij gebruik gemaakt wordt van trance/hypnose. Hypnose wordt ingezet als hulpmiddel om geestelijke, lichamelijke en emotionele problemen op te lossen. Daarnaast kan hypnotherapie je helpen om vervelende gewoonten en belemmerende overtuigingen te doorbreken. Hypnose is een fantastisch krachtig middel om mensen met uiteenlopende klachten op een relatief eenvoudige, veilige manier vrijwel direct te helpen.

Hoe werkt hypnotherapie?

Emoties vinden hun oorsprong in je onderbewustzijn, waar je aangeleerde gedrag en automatische reacties ontstaan. In het dagelijks leven kan je bewuste denken, je bewustzijn, je tegenhouden om daarmee in contact te komen. Terwijl psychologen en gedragstherapeuten zich richten op je bewuste gedachten, werken hypnotherapeuten juist met dat onderbewuste gedeelte. Dit omdat het allergrootste deel (ongeveer 95%) van wat je doet en voelt juist wordt bepaald door dat onderbewuste. Omdat de oorzaak in het onderbewuste ligt, is het lastig om de problemen met behulp van een ‘bewuste’ therapievorm aan te pakken.

Tijdens de behandeling word je door middel van verbale communicatie in hypnose gebracht, waardoor je geconcentreerd en diep ontspannen bent. Dit gevoel kun je soms ook ervaren als je helemaal opgaat in een boek, of wanneer je dingen op ‘de automatische piloot’ doet, terwijl je gedachten ergens anders zijn. Dit noem je een alledaagse of spontane trance. Tijdens de sessie wordt deze natuurlijke trance of hypnose doelbewust opgewekt. Je bent dan iets minder alert en je kritisch denken wordt minder actief. Je krijgt toegang tot je onderbewustzijn, de plek die je in het dagelijks leven moeilijk kunt bereiken. Dit helpt je om zicht te krijgen op dingen die je onbewust hebt opgeslagen zoals herinneringen, gevoelens en gedachten. Ook de patronen die je onbewust bent gaan volgen als reactie hierop, worden helder. Je staat open voor het ontvangen van positieve suggesties. Suggesties waarmee jij al bewust hebt ingestemd, zullen zonder moeite doordringen tot je onderbewustzijn en als ‘waar’ worden aangenomen. Dit gebeurt dus alleen als je het eens bent met de suggesties en ze passen bij wie jij bent. Hierdoor behoud je altijd de controle.
Hypnotherapie werkt alleen als je echt gemotiveerd bent en bereid bent om de aanwijzingen voor het oplossen van jouw probleem op te volgen.
Doordat je de immense mogelijkheden van je onderbewustzijn direct benut en de kracht van je onderbewustzijn enorm is, bestaat de behandeling vaak slechts uit een klein aantal sessies.

Hoe voelt hypnose bij hypnotherapie?

Tijdens de hypnose, voel je je diep ontspannen. Het is een vorm van ontspanning die niet lijkt op meditatie of slaap. Je maakt alles bewust mee en houdt de regie volledig in eigen hand. Juist doordat je geconcentreerd bent, krijg je extra controle over jezelf in plaats van controle te verliezen. Als je wilt, kun je op elk moment zelf uit de hypnose komen en terugkeren naar het normale bewustzijn. Na afloop van de behandeling weet je precies wat je ervaren, gehoord of gezegd hebt.

De werking van hypnotherapie is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Wil je hier meer over weten, lees dan onderstaande artikelen:

Hypnose steeds vaker in ziekenhuizen ingezet

hypnotherapie werkt bij darmklachten

Hypnotherapie

{acpt_attachment_hoofdtekst-en-foto_inleiding}

{acpt_page_hoofdtekst-en-foto_hoofdtekst}