Trauma

Mensen reageren verschillend op traumatische gebeurtenissen. Je krijgt te maken met allerlei emoties. Je kunt je bang, verdoofd, geschokt, verdrietig, schuldig, gefrustreerd, boos of hulpeloos voelen. Deze reacties zijn normaal na stressvolle incidenten en zullen in de meeste gevallen binnen enkele weken sterk verminderen. Je spreekt pas van een trauma als de klachten na weken blijven bestaan of verergeren. De gebeurtenis(sen) kunnen zo ongewoon, schokkend, pijnlijk of extreem zijn dat het niet lukt om ermee om te gaan. Je blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis(sen) kunnen niet goed verwerkt worden en kunnen daardoor geen plekje krijgen.

Traumatische ervaringen kunnen leiden tot problemen in de omgang met jezelf en anderen. Je hebt bijvoorbeeld minder controle over je gevoelens en gedrag. Er is sprake van een grotere kwetsbaarheid of gevoeligheid. Sommige mensen zijn somber, angstig of wantrouwig. Veelvoorkomende emotionele symptomen zijn woede, ontkenning, prikkelbaarheid, emotionele uitbarstingen en verdriet.

De klachten bij trauma kunnen binnen een korte periode naar boven komen, maar het komt ook voor dat de problemen zich pas na een aantal jaren manifesteren.

Hypnotherapie werkt vooral met de opgeslagen herinneringen, gedachten en gevoelens in je onderbewustzijn. De herinnering wordt niet verwijderd, maar je wijzigt de heftige emotie, het nare gevoel, dat aan de traumatische gebeurtenis is gekoppeld. Op die manier krijgt de gebeurtenis een plekje en kun je je leven weer op een positieve manier oppakken.