Stress

teveel stress zorgt voor onbalans tussen draagkracht en draaglast

Stress is een vorm van spanning of druk. Om goed te kunnen functioneren, heb je een bepaalde mate van stress nodig. Je stresshormonen zorgen ervoor dat je ’s morgens op kunt staan, kunt werken of kunt sporten. 
Van groot belang voor persoonlijk evenwicht is dat je daar rust en ontspanning tegenover zet. Goed slapen, voldoende relaxen en soms even niets hoeven, maken dat je lichaam en geest kunnen herstellen. Zo is er balans tussen je draagkracht en je draaglast.

Stress zorgt er verder voor dat je alert kunt reageren als er iets spannends of onverwachts gebeurt en dat je geconcentreerd kunt werken aan een lastige klus. Ook is stress de spanning die je voelt voor een optreden, een sollicitatiegesprek of een examen. Zodra de gebeurtenis voorbij is, gaat de spanning vanzelf weg. Deze spanning hoort bij het leven en is gezond. 

Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd wilt of kunt nemen voor ontspanning. Wanneer een stressvolle situatie te lang duurt of meerdere stressvolle situaties elkaar te snel opvolgen, heeft je lichaam geen tijd om te herstellen. Het blijft in een permanente staat van paraatheid en je kunt geen rust meer nemen. Je hebt het gevoel dat je altijd ‘aan’ staat en de balans tussen je draagkracht en draaglast raakt verstoord. Als deze situatie te lang duurt kunnen geestelijke en lichamelijke klachten ontstaan en kan het uitmonden in uitputting of een burn-out.

Hypnotherapie helpt je de stresshormonen te verlagen door de diepe ontspanning die je kunt bereiken. Het maakt het mogelijk op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak van je stress en welke onderbewuste overtuigingen daar aan ten grondslag liggen. Het geeft je inzicht in hoe patronen zijn ontstaan en maakt het mogelijk deze te doorbreken.