Hypnotherapie

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een kortdurende vorm van psychotherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van trance/hypnose. Hypnose dient als hulpmiddel om een verbetering van de levenskwaliteit van de cliënt te bereiken. De hypnose is dus geen doel op zich, maar een manier om geestelijke, lichamelijke en emotionele problemen op te lossen. Daarnaast kan hypnotherapie goed worden ingezet om ongewenste gewoonten en belemmerende overtuigingen te doorbreken. Het is een effectieve, oplossingsgerichte therapie en treedt steeds meer op de voorgrond als een volwaardige therapeutische behandelvorm.

Hoe werkt hypnotherapie?

Hypnose waalwijk. Afbeelding van logo van hypnotherapie waalwijk waar hypnose wordt toegepast voor behandeling van klachten

Emoties vinden hun ontstaan in het onderbewustzijn, oftewel het aangeleerde gedrag en bijkomende automatische reacties. In het dagelijks leven belemmert je denken, je bewustzijn, het contact maken met het onderbewustzijn. Waar psychologen en gedragstherapeuten werken op bewust niveau, werken hypnotherapeuten met het onderbewustzijn. Ons gedrag wordt immers voor een groot gedeelte bepaald door onbewuste processen. Omdat de oorzaak in het onderbewuste ligt, is het lastig om de problemen met behulp van een ‘bewuste’ therapievorm aan te pakken.

Tijdens de behandeling brengt de hypnotherapeut je door middel van verbale communicatie in een trance, waardoor je geconcentreerd en diep ontspannen bent. Dit gevoel kun je soms ook op een natuurlijke manier ervaren wanneer je diep verzonken bent in een boek, of wanneer je handelingen op ‘de automatische piloot’ verricht, terwijl je aandacht elders is. Deze ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd. Tijdens de hypnotherapie wordt deze natuurlijke trance-ervaring doelbewust gestimuleerd. Je bent dan iets minder alert en het kritisch denken wordt minder actief. Hierdoor is het mogelijk contact te maken met onbewust opgeslagen waarnemingen, percepties en associaties. Je staat open voor het ontvangen van gewenste positieve suggesties van de hypnotherapeut. Suggesties die reeds door het bewustzijn geaccepteerd zijn, zullen ongehinderd je onderbewustzijn bereiken en als ‘waar’ worden aangenomen. Dit zal dus alleen gebeuren indien je achter de gegeven suggesties staat en deze niet in tegenspraak zijn met jouw persoonlijkheid. Hierdoor behoud je altijd de controle.

Hypnotherapie werkt uitsluitend indien je gemotiveerd bent en bereid bent om de instructies voor het oplossen van jouw probleem op te volgen.

Doordat de immense mogelijkheden van ons onderbewustzijn direct worden aangesproken en de kracht van ons onderbewustzijn enorm is, bestaat de behandeling vaak slechts uit een gering aantal sessies.

Hoe voelt de trance bij hypnotherapie?

De trance waarin je gebracht wordt voelt slechts als een staat van diepe ontspanning. Het is een vorm van ontspanning die niet lijkt op meditatie of slaap. Je maakt alles bewust mee en houdt de regie volledig in eigen hand. Juist doordat je geconcentreerd bent, krijg je extra controle over jezelf in plaats van controle te verliezen. Ieder gewenst moment kun je zelf uit de trance komen en terugkeren naar het normale bewustzijn. Na afloop van de behandeling weet je precies wat je ervaren, gehoord of gezegd hebt. Vaak heb je zelfs het gevoel niet in trance te zijn geweest.

De werking van hypnotherapie is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond en is zowel een op zichzelf staande behandelmethode als een waardevolle ondersteuning voor de reguliere en aanvullende geneeskunde.

Zie onderstaande artikelen voor meer informatie:

‘Hypnose steeds vaker in ziekenhuizen ingezet’

hypnotherapie werkt bij darmklachten