Wat is EMDR?
Eye Movement Desensitization Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische gebeurtenissen. Het toepassen van deze behandelmethode heeft de afgelopen jaren laten zien dat het mogelijk is heel veel klachten te behandelen die gepaard gaan met vermijdingsgedrag, gevoelens van angst, schaamte, verdriet, schuld of boosheid.
Uitgangspunt is steeds dat deze klachten zijn ontstaan door een of meer concrete, akelige gebeurtenissen. Het zijn gebeurtenissen die zulke diepe sporen hebben nagelaten in je geheugen, dat alleen al het denken hieraan nog steeds een emotionele reactie oproept.
EMDR is ontwikkeld door de psycholoog Francine Shapiro. Ze ontdekte bij zichzelf dat wanneer ze aan akelige gebeurtenissen dacht, spontane oogbewegingen hielpen om de heftigheid ervan te verminderen.
Hoe gaat een EMDR-behandeling in zijn werk?
Tijdens de behandeling vraag ik je de akelige herinnering in je geheugen op te roepen, inclusief alle beelden, gedachten en gevoelens die erbij horen. Deze gevoelens worden versterkt door de hypnose. Vervolgens vraag ik je te concentreren op die gebeurtenis terwijl je oogbewegingen maakt, waardoor de hersenen afwisselend links en rechts gestimuleerd worden. De series van oogbewegingen (sets) worden onderbroken door het sluiten van de ogen, waarbij je je nog steeds concentreert op die nare ervaring uit het verleden.
Hoe werkt EMDR?
Tijdens de behandeling krijgt je geheugen heel veel informatie tegelijkertijd te verwerken. Zowel het herinneren van deze traumatische gebeurtenis als het afwisselend links en rechts stimuleren van het brein, kost veel geheugencapaciteit. Door deze bewuste overbelasting is niet genoeg ruimte over voor de heftige emoties die bij de herinnering horen, waardoor de nare gevoelens minder intens worden. Dit biedt je de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven.
Soms zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.