Het roken van één sigaret maakt ons nog niet meteen verslaafd. Pas als we het roken op regelmatige basis herhalen, wordt roken tot een gewoonte, een automatisch proces. Gewoonten liggen sterk in ons onderbewustzijn verankerd en zijn zeer moeilijk te doorbreken.
Onderzoek wijst uit dat nicotinevervangers nauwelijks bijdragen aan het verminderen van het aantal rokers. Het is dan ook niet zozeer de nicotine die ons verslaafd houdt, maar veel meer de gewoonte.
Op bewust niveau wil je graag stoppen met roken omdat je weet dat het heel ongezond is. Of misschien vind je het duur, of wil je gewoon niet afhankelijk zijn. Maar zolang jouw onderbewustzijn, dat voor zo’n 95% ons handelen bepaalt, een positieve associatie heeft met de sigaret, zal het je laten geloven dat je die sigaret nodig hebt. Het creëert behoeften en verlangens in je lichaam, omdat het je laat voelen dat een sigaret goed voor je is. Dat het je rust geeft, stressvermindering, autonomie of iets anders waar de sigaret onbewust door jou aan gekoppeld is. Zo wordt roken een gewoonte.
Door middel van hypnotherapie wordt het onderbewustzijn aangepast. Dit, in combinatie met de juiste motivatie en een klein beetje doorzettingsvermogen, zorgt ervoor dat het zich zal gedragen als dat van een niet-roker. Hierdoor wordt deze negatieve gewoonte doorbroken.
Na een succesvolle behandeling zullen de ontwenningsverschijnselen gering zijn. Dit omdat ontwenningsverschijnselen voor komen bij ex-rokers en niet bij niet-rokers.