Afvallen en gewichtsbeheersing

Afbeelding behorende bij de website van hypnotherapie waalwijk mbt afvallen.

De meest voor de hand liggende methode om af te vallen, is minder eten. Vaak wordt hiervoor een streng dieet gevolgd waarbij je steeds moet nadenken over wat je wel en niet mag eten. Het dieet wordt volgehouden door wilskracht, dat wil zeggen door er heel bewust mee bezig te zijn. Is het doelgewicht eenmaal bereikt, verslapt vaak de aandacht waardoor je weer terugvalt in je oude gewoonten. Dit resulteert al snel weer in een gewichtstoename, het zogenaamde jojo-effect.

De diepe oorzaak van overgewicht is vaak te vinden in het onderbewustzijn. Je onderbewuste heeft veel meer invloed op je eet- en drinkgedrag dan je denkt. Daarom is het van belang te achterhalen wat het onderliggende gevoel is dat ervoor zorgt dat je op deze manier met je voeding omgaat. Emoties kunnen hierin een grote rol spelen. Het kan zijn dat je het lastig vindt om met emoties om te gaan. Sommige mensen hebben dit als kind niet echt geleerd. Regelmatig komt het voor dat je, met de beste bedoelingen, hebt geleerd emoties ‘op te lossen’ met eten. Misschien kreeg je als kind altijd een snoepje als je verdrietig was of pijn had. Of mocht je een zakje snoep uitzoeken als je gewonnen had met sporten, of juist als je verloren had en teleurgesteld was. Ook kan het zijn dat je als kind aandacht nodig had, en je even stil gehouden werd met een snoepje.

Je kunt dus eten uit verveling of omdat het gezellig of gewoon lekker is. Omdat je stress hebt, teleurgesteld bent of vindt dat je het verdiend hebt. Of misschien omdat je eenzaam, verdrietig of juist gelukkig bent. Al deze redenen hebben niet veel te maken met het stillen van honger, maar komen voort uit emoties. Je eet dus soms als directe reactie op de emoties die je ervaart. Zo werd zoetigheid gekoppeld aan de emoties. Je hebt het ooit zo ‘geleerd’ en door herhaling is het een gewoonte geworden. Je onderbewustzijn weet niet beter dan dat dit de goede aanpak is voor jou. En dit zit in je systeem zonder dat je jezelf daarvan bewust bent. Je staat niet stil bij de emotie, maar reageert er direct op door te eten of te snoepen.

Door de inzet van hypnotherapie krijg je inzicht in je emoties en kun je de reactie hierop veranderen. Door het onderbewustzijn te beïnvloeden, veranderen we je gewoonten en gedragingen met betrekking tot je eetpatroon, zodat het bewuste proces als het ware geautomatiseerd wordt. Hierdoor wordt een basis gelegd voor een gezonde levensstijl, en word je op een prettige, effectieve en veilige manier naar je doelgewicht gebracht.